Här kan du som utförare av pedagogisk omsorg ansöka om rätt till bidrag.
Fullständigt ifylld ansökan om rätt till bidrag att bedriva enskild pedagogisk omsorg ska tillsammans med bilagor lämnas till förvaltning Barn och Utbildning.
Ett villkor för att få rätt till bidrag är enligt 25 kap. 10 § skollagen (2010:800) att huvudmannen har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för utbildningen. Vidare ska verksamheten inte innebära några påtagliga negativa följder för kommunens motsvarande verksamhet. Verksamheten ska även vara öppen för alla barn som en kommun ska sträva efter att erbjuda pedagogisk omsorg. Avgifterna får inte vara oskäligt höga.
Information om ansökningsprocess
Barn och Utbildning strävar efter att handläggningstiden ska vara högst fyra månader efter det att en komplett ansökan inkommit.
Det är sökande som i ansökan ska visa att förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten finns. Med föreskrifter avses samtliga bestämmelser i lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter som gäller för verksamheten. Sökandes förutsättningar prövas genom bedömning av ansökningshandlingar och intervju med den/de sökande. Intervjun syftar till att säkerställa att den tilltänkte huvudmannen har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten.
Även en så kallad vandelsprövning av sökande sker i samband med ansökan om rätt till bidrag. Detta innebär att sökande måste visa att hon eller han är lämplig att bedriva pedagogisk omsorg. I detta ligger ett krav på personlig lämplighet hos den som ska förestå verksamheten. Vidare kan Barn och Utbildning, som underlag vid bedömningen av ansökan om rätt till bidrag, använda uppgifter som rör sökande och som förekommer i andra ärenden hos Barn och Utbildning. Vid handläggningen inhämtas upplysningar om sökandens ekonomiska statuts hos kreditupplysningsföretag.
Beslutet om rätt till bidrag upphör automatiskt om huvudmannen inte har startat verksamheten inom två år efter beslutet om rätt till bidrag. Därefter krävs en ny ansökan. Även vid väsentliga förändringar av verksamheten såsom t.ex. ny huvudman, byte av lokal och/eller utökande av antalet platser krävs en ny ansökan.
Om enskild ges rätt till bidrag kommer Barn och Utbildning i samband med att verksamheten startar att genomföra en etableringskontroll av verksamheten. Etableringskontrollen ska genomföras innan barn skrivs in i verksamheten.
Av 28 kap. 5 § skollagen följer att ett beslut får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol i fråga om rätt till bidrag.